A A A


biserica noua

Constructie Exterior Interior Istoric


Meteo


www.episcopiasalajului.ro

EPISCOPIA SALAJULUI 

Biserica noua Bic

Biserica a fost pictata in stil bizantin in interior si exterior. Din vechea pictura se pastreaza icoanele de pe catapeteasma. Deteriorata de ploi, pictura exterioara se mai observa pe latura sudica fiind protejata de cerdac.

Biserica adaposteste cateva icoane vechi, aduse odata cu sfantul locas, amintind de traditia picturii pe sticla din Ardeal.

Biserica noua Bic

Refacuta si restaurata, noua constructie respecta specificul bisericilor de lemn din Salaj: folosirea numai a cuielor din lemn, modul de imbinare a barnelor, funia rasucita ca element decorativ, etc.

Planul bisericii cuprinde un cerdac cu coloane de lemn pe latura de sud, pridvor, pronaos, naos si altar. Deasupra pridvorului este o mica turla, cu foisor. Intre pridvor si pronaos se afla un perete din lemn cu deschideri largi.

Catapetesma din lemn este originala, numai usile imparatesti, traforate in lemn, dateaza din 1905.


Biserica noua Bic

Hramul manastirii este Sfanta Treime, dar si Adormirea Maicii Domnului si Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul, avute loc la 15 si 29 august.

Avand hramul "Adormirea Maicii Domnului", biserica este o constructie modesta, de dimensiuni reduse.

Monument istoric din 1720, biserica, demontata bucata cu bucata, a fost adusa din localitatea Stana, Salaj.

Credinciosii din acest sat au renuntat cu greu la vechea biserica, dar au facut-o cu drag pentru a fi spre folosul tuturor celor care ajung sa se inchine la sfanta manastire.

Groupromo Publicitate - Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro