A A A


Home

Istoric istoric manastirea Bic


Meteo


www.episcopiasalajului.ro

EPISCOPIA SALAJULUI 

Istoric Manastirea Bic

Cu binecuvantarea Preasfintitului Ioan Mihaltan, Episcopul Oradiei, Bihorului si Salajului in august 1994 s-a infiintat sfanta manastire Bic prin venirea, pentru inceput, a unei singure vietuitoare de origine salajana.

Anul Domnului 1994 reprezinta un inceput de istoie al Manastiii Bic; in 29 august, de Taierea Capului Sf. Ioan Botezatoul, in cadrul Sfintei Liturghii arhieresti oficiata de P.S. dr. Ioan Mihaltan, Episcopul Oradiei inconjurat de un mare sobor de preoti si multime de popor, s-a inaugurat sfanta Manastire Bic, in localul vechii scoli.

Istoric Manastirea Bic

Istoria sfintei manastiri Bic se regaseste cu multe secole in urma, in credinta ortodoxa a locuitorilor de pe meleagurile salajene.

Din nevoia de a avea in tinuturile natale un loc de sfant popas, dupa 1989 a renascut dorinta credinciosilor de a relua activitatea monahala, dupa aproape 300 de ani de prigoniri.

Istoric Manastirea Bic

Pe locul dezastrelor au ramas peste timp doar urme de ziduri ca marturie a existentei sfintelor locasuri. La aceste ruine veneau in pelerinaj preoti si credinciosi, rugandu-se pentru vremuri mai bune.

Amintirea acestor sfinte locasuri s-a pastrat in toponimia si traditiile locurilor. Credinciosii nu le-au uitat, in adancul sufletului, ei au pastrat povestile din batrani despre sfintele locasuri si despre monahii care s-au dovedit a fi buni duhovnici.

In perioada urgiei comuniste in tot Salajul n-a mai existat nici o manastire, credinciosii mergand la alte ctitorii din tara.


Istoric Manastirea Bic

In anul 1761 generalul Bucow a primit ordinul Mariei Tereza sa incendieze locasurile ortodoxe din lemn si sa le darame pe cele din piatra.

Numeroase manastiri transilvane, aparand credinta ortodoxa si infruntand lupta pentru uniatie, au cazut prada dezastrului.

Istoric Manastirea Bic

Manastirile salajene, aparatoare ale credintei ortodoxe, au infruntat lupta de catolicizare dusa de imperiul austo-ungar in secolul al XVIII-lea.

Istoric Manastirea Bic

Istoria zbuciumata a locurilor s-a impletit cu cea a sfintelor locasuri pradate in repetate randuri de turci, tatari si alti raufacatori.

Istoric Manastirea Bic

Cu secole in urma pe aceste meleaguri s-a infiripat si dezvoltat treptat o adanca spiritualitate.

Uniti in credinta ortodoxa, locuitorii acestor meleaguri au ridicat locasuri de cult pentru nevoile lor spirituale. Plini de evlavie, locuitorii au simtit nevoia de a avea In spatiul natal vetre monahale.

In secolele XV-XVIII In judetul Salaj au existat numerose schituri si manastiri.

Istoric Manastirea Bic

Straveche vatra de locuire romaneasca, Depresiunea Simleu adaposteste urme de asezari omenesti si de cetati de aparare a plaiurilor salajene, datand inca de pe vremea dacilor.

Istoric Manastirea Bic

Distanta de la Zalau la Simleu este de 28 km, iar de la Simleu la Manastirea Bic este de 5 km.

Sfanta Manastire Bic

Sfanta Manastire Bic este asezata intr-o mandra poiana de la marginea catunului Bic<-b>, dincolo de umarul dealului ce strajuieste orasul Simleul Silvaniei<-b>.

Groupromo Publicitate - Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro